# Tips Membeli jongkong emas 1 gram dan 5 gram pada harga termurah.

tips
Saya ingin berkongsi satu tips berharga dengan anda.

Saya akan tunjukkan kepada anda, bagaimana anda boleh beli emas kecil-kecil dibawah 5聽gram dengan harga yang murah.

Soalan: Kenapa nak beli emas kecil-kecil?

Jawapan: Saya dapati ramai orang berminat untuk memulakan pelaburan emas dengan modal yang paling rendah.
Sebab masih di peringkat ingin mencuba-cuba.

Iyerlah kan? Jika baru聽nak bermula, takkan terus nak beli emas yang besar-besar 馃榾

Jadi, pilihan utama anda ialah jongkong emas kecil-kecil聽seperti:

1. Jongkong emas 1 gram
2. Jongkong emas 5 gram

Namun, jika anda ke kedai emas atau check harga kat bank (especially UOB Bank), anda akan dapati harga emas untuk jongkong emas bersaiz kecil adalah jauh lebih mahal berbanding jongkong emas bersaiz besar.

Sebagai contoh, mari lihat harga emas UOB.

uob

Gambar: Harga emas UOB

Nampak tak harga emas UOB kat atas?

1 gram PAMP harganya RM222 sekeping?

Phew! mahal betul.

pamp_1gram

Gambar: Ini rupanya PAMP 1 gram

Jongkong emas PAMP Suisse 5 gram pula聽berharga RM848.00.

Ini pun mahal juga.

pamp-suisse-5-gram

Gambar: Pamp Suisse 5 gram

Berapa harga jongkong emas kecil kat kedai emas?

Untuk tujuan penulisan artikel ini, saya turut melawat kedai emas Wxx Cxxxx di Melaka. Sebab nak survey harga jongkong emas 1 gram dan 5 gram.

Bila sampai kedai emas, saya dapati mereka tidak menjual jongkong emas 1 gram.

Namun, jongkong emas 5 gram PAMP Suisse ada dijual.

Harganya pula.. uhuk!.. mahal.

Harga yang ditawarkan kepada saya adalah RM180/gram +聽upah tukang RM100.

Jadi harga bersih adalah (RM180 x 5) + RM100 = RM1000.00

Memang mahal utk emas 5 gram.

Jadi, bagaimanakah membeli emas 1 gram dan 5 gram pada harga yang jauh lebih rendah?

Jawapannya ialah:

“Anda beli emas 1 gram dan 5 gram menggunakan akaun Public Gold GAP!”

Mari kita buat perbandingan.

price_gap

Perbandingan harga jongkong emas 1 gram.

1gram_hold

Harga emas Public Gold GAP adalah RM150 segram.

Jika anda hendak membeli jongkong emas 1 gram emas melalui GAP, anda hanya perlu membayar RM150 + RM5 kos premium.

Kemudian anda dah boleh keluarkan sekeping jongkong emas 1 gram!

Kos bersih cuma RM155.00

Jika dibandingkan dengan harga UOB Bank iaitu RM222, anda jimat sebanyak RM67.00 segram.

Anda lebih jimat bukan?

p/s: Untuk 1 gram, Public Gold offer banyak jenis design untuk anda pilih.

Perbandingan harga jongkong emas 5 gram.

5 gram

Jika anda hendak membeli jongkong emas 5聽gram emas melalui GAP, anda hanya perlu membayar RM150 x 5 + RM5 kos premium.

Kemudian anda dah boleh keluarkan sekeping jongkong emas 5聽gram!

Kos bersih cuma RM755.00

Jika dibandingkan dengan harga UOB Bank iaitu RM848, anda jimat sebanyak RM93.00

Banyak juga penjimatannya bukan?

Dengan kata lain, anda boleh mendapat emas 1 gram dan 5 gram pada harga terendah adalah dengan menggunakan akaun GAP.

Senang bukan 馃檪

Jika anda peminat syiling dinar emas, anda boleh beli syiling 1/2 dinar dengan harga murah, menggunakan kemudahan GAP.

Menarik bukan?

half dinar jpg

Gambar: Syiling emas 1/2 dinar

Bacaan lanjut:

1. Bagaimana cara membuka akaun GAP (klik sini)
2. Bagaimana cara mengeluarkan emas daripada akaun GAP (klik)

# Pengenalan Kepada Public Gold GAP

public_goldPublic Gold Marketing Sdn Bhd, salah sebuah syarikat pedagang emas dan perak terbesar di Malaysia telah memperkenalkan satu program penyimpanan emas yang dinamakan Gold Accumulation Program (GAP).

GAP bertujuan memudahkan anda聽membuat simpanan emas fizikal dengan modal serendah RM100 atau minima 1 gram.

Ini memudahkan anda untuk mengumpul emas fizikal sebagai aset dalam聽jangka masa panjang.

Anda boleh mengeluarkan emas fizikal daripada akaun GAP pada bila-bila masa, di mana-mana cawangan Public Gold di seluruh Malaysia.

gap

Kelebihan GAP:

路聽聽聽聽聽聽 Anda boleh membeli聽emas serendah RM100 atau 1 gram sahaja.
路聽聽聽聽聽聽 Disokong 100% oleh emas fizikal
路聽聽聽聽聽聽 Tiada yuran simpanan
路聽聽聽聽聽聽 Pegangan baki minima di dalam akaun 1 gram sahaja
路聽聽聽聽聽聽 Urusniaga bila-bila masa. 24 jam sehari, 365 hari setahun
路 聽 聽 聽聽Anda boleh mengeluarkan emas fizikal serendah 1 gram sahaja.
路 聽 聽 聽 Akaun GAP tiada tarikh luput

Pengeluaran emas fizikal聽melalui GAP.

public_gold_gap

Gambar: Dengan GAP, anda boleh mendapat emas fizikal di dalam tangan.

Kelebihan akaun GAP adalah ianya disokong oleh 100% emas fizikal.

Anda boleh memilih untuk keluarkan jongkong emas atau dinar emas daripada akaun GAP anda:

Untuk jongkong emas, anda boleh memilih samada:

  1. Jongkong emas 1 gram
  2. Jongkong emas 5 gram
  3. Jongkong emas 10 gram
  4. Jongkong emas 20 gram
  5. Jongkong Emas 50g
  6. Jongkong Emas 100 gram
  7. Jongkong Emas 250 gram.

Untuk dinar emas聽anda boleh memilih samada:

  1. Dinar emas 陆 Dinar (2.125 gram)
  2. Dinar emas 1 Dinar (4.25 gram)
  3. Dinar emas 5 dinar (21.25 gram)
  4. Dinar emas 10 Dinar (42.5 gram).

Klik: Bagaimana saya聽membuka akaun GAP?

Syarat membuka akaun GAP sangatlah mudah.

Anda ada 2 pilihan:

  1. Anda boleh membuka akaun GAP dengan nilai minima RM100 atau聽1 gram emas.
  2. Anda juga boleh membuka akaun GAP untuk anak anda (perkongsian antara anak & penjaga)

Ikuti langkah-langkah dibawah untuk membuka akaun GAP.

Langkah 1:聽 Rujuk harga emas semasa GAP di laman web 聽www.publicgold.com.my

Mula-mula, anda lihat harga emas semasa GAP di laman web Public Gold di laman web www.publicgold.com.my

gap_price

Gambar: Contoh harga semasa GAP.


Daripada jadual harga GAP di atas, jika anda memilih untuk membuka akaun GAP dengan RM100, maka anda akan mendapat 0.7042 gram emas di dalam akaun GAP anda.

Jika anda ingin membuka akaun GAP dengan nilai 1 gram emas, maka anda perlu membuat pembayaran sebanyak RM142.

Soalan: Boleh tak anda buka akaun GAP dengan nilai lebih dari RM100 atau lebih dari 1 gram?
Jawapannya BOLEH. 

Langkah 2:- Buat Pembayaran kepada Public Gold

Anda buat pembayaran ke dalam mana-mana akaun bank Public Gold seperti di bawah:

Nama akaun聽聽 : PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD
Bank: Maybank
Nombor akaun: 557139238048

ATAU

Nama akaun聽聽 : PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD
Bank: Public Bank Berhad
Nombor akaun: 3167-52-0833

Langkah 3: Hantar butiran pembayaran dan maklumat peribadi anda kepada Public Gold

Selepas bank in, e-melkan bukti pembayaran tersebut bersama-sama 6 maklumat berikut:

  1. Nama penuh anda seperti di dalam IC (jika ini akaun bersama, sertakan juga nama penuh anak anda)
  2. Nombor kad pengenalan (jika akaun bersama, sertakan nombor MyKid聽anak anda)
  3. Email anda
  4. Nombor telefon anda
  5. Nombor customer Public Gold (jika ada), jika tiada, tuliskan 鈥榯iada akaun PG鈥
  6. Letakkan introducer GAP anda: Syukor Hashim PG000012

Emailkan kepada gap@publicgold.com.my dan cc email tersebut kepada

suhaila@publicgold.com.my 聽dan admin@jutawanemas.com

Langkah 4: Proses pendaftaran akaun GAP anda akan dilakukan.

Akaun GAP anda akan diproses dalam masa 48 jam dari tempoh penerimaan email pembayaran.

Kemudian anda akan menerima SMS dari Public Gold seperti di bawah.

SMS ini menandakan pendaftaran dan pembayaran anda selamat diterima.

sms

Gambar: SMS yang akan diterima oleh anda.

Kemudian anda akan menerima email daripada Public Gold yang mengandungi dokumen pembelian GAP聽(p/s: Jika anda tidak menerima email dari Public Gold, sila call/whatsapp Public Gold GAP helpline di talian 017-4866 916)

Contoh email:

email_from_pg

Gambar: Contoh email yang dihantar oleh Public Gold

Di bawah ini, saya akan berikan 2 contoh dokumen pembukaan akaun GAP:

  1. Pembukaan akaun GAP dengan nilai RM100
  2. Pembukaan emas GAP di dalam bentuk gram
RM100_gap

Contoh 1: Pembukaan akaun GAP dengan nilai RM100

 

GAP_30gram

Gambar: Pembukaan akaun GAP dengan nilai 30 gram

Jika anda menerima email dengan maklumat diatas, ia bermakna akaun GAP anda telah berjaya dibuka.

Syabas!!聽Pada tahap ini anda sudah mempunyai PG Code (Customer Account Code)

Klik: Bagaimana saya menambah emas GAP?

Anda boleh menambah nilai emas di dalam akaun GAP anda pada bila-bila masa mengikut kemampuan. Anda akan membeli emas ini mengikut harga emas semasa.

Untuk membuat penambahan@belian, sila ikuti langkah-langkah dibawah.

Langkah 1: 聽Rujuk harga emas semasa GAP di laman web 聽www.publicgold.com.my

Anda boleh lihat harga emas semasa GAP di dalam jadual.

Harga GAP dipaparkan di dalam 2 format iaitu:

1. RM100 = berat emas atau

2. RMxxx = 1.0000 gram emas.

gap_price

 

Gambar: Contoh jadual harga GAP

 

Daripada jadual diatas, dengan RM100, anda akan membeli emas sebanyak 0.6667 gram.

Kalau nak beli 1 gram, anda kena bayar RM150.00

Contoh: Jika anda ingin membeli sebanyak 3 gram emas, maka jumlah yang perlu dibayar ialah RM450. Nilai tambahan minima untuk GAP adalah RM100 dan di dalam gandaan RM50 (contohnya RM100, RM150, RM200, RM250). Tiada had maksima untuk pembelian GAP.聽Nilai tambahan minima untuk pembelian berdasarkan gram adalah 1 gram dan dalam gandaan 1 gram.

Langkah 2: Memilih kaedah pembayaran dan membuat pembayaran.

Anda boleh membuat penambahan GAP melalui 9 kaedah dibawah:

Pilihlah kaedah yang paling mudah untuk anda.

1. Perbankan internet (maybank2u atau Public Bank Internet banking)
2. Perbankan internet (Interbank giro transfer) dari akaun bank lain.
3. Cash聽deposit di kaunter bank
4. Mesin deposit tunai
5. Pemindahan wang dari mesin ATM,
6. Cek
7. arahan tetap bulanan
8. Bayaran tunai di cawangan Public Gold
9. atau trade in emas terpakai (di cawangan Public Gold).

Langkah 3: Buat Pembayaran ke dalam akaun bank Public Gold.

Kemudian, anda bank-in聽ke dalam akaun Public Gold seperti di bawah:

Nama akaun聽聽 : PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD
Bank聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 : Maybank
Nombor akaun: 557139238048

atau

Bank :Public Bank Berhad
Nombor akaun: 3167-52-0833

*Lihat contoh resit bank in聽di bawah:

resit1

Gambar: Contoh resit maybank2u

resit2

Gambar: Contoh resit cash deposit

resit3

Gambar: Contoh resit ATM transfer

 

Langkah 4: Maklumkan butiran pembayaran kepada Public Gold

Selepas bank in, sila maklumkan kepada Public Gold untuk pengesahan.

Caranya:

  1. E-melkan bukti pembayaran GAP anda kepada gap@publicgold.com.my dan cc email tersebut kepada suhaila@publicgold.com.my
  2. Anda juga boleh whatsapp gambar bukti pembayaran kepada GAP helpdesk di 017-4866916. Pastikan gambar tersebut jelas.
  3. Jika聽anda tidak mahu menggunakan email, anda boleh gunakan SMS/WhatsApp/WeChat untuk menghantar maklumat pembayaran. Taipkan: Kod PG anda<jarak>BELI GAP<jarak>Jumlah Tempahan <jarak> (Tarikh & Masa Pembayaran) dan hantar kepada 012-3876916 (GAP helpdesk)

Contoh:

Pelanggan sedia ada
Dengan Kod PG聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 : PG 000000 BELI GAP RM100 (01/07/2014 & 12:34:56)

(jika belian gram)聽聽 聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 聽聽PG 000000 BELI GAP 1GRAM (01/07/2014 & 12:34:56)

Jika anda pelanggan baru, formatnya adalah seperti berikut:

Pelanggan Baru聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 : PG NEW BELI GAP RM100 (01/07/2014 & 23:45:59)

(jika belian gram)聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 聽 PG NEW BELI GAP 1GRAM (01/07/2014 & 23:45:59)

Penting *Sila simpan slip pembayaran asal untuk rujukan pada masa akan datang.

Langkah 5: 聽Selepas itu, Public Gold akan kemaskini Penyata GAP anda:

  1. Akaun GAP anda akan dikemaskini dalam tempoh 48 jam selepas bukti pembayaran disahkan oleh Public Gold.
  2. Pembayaran melalui cek memerlukan 8 hari bank bekerja untuk dijelaskan.

Klik: Bagaimana menyemak akaun聽GAP?

Setiap pemegang akaun GAP akan diberikan satu penyata akaun online bagi memantau urusniaga belian dan jualan GAP anda.

Untuk mendapatkannya username dan password akaun GAP anda, sila telefon cawangan Public Gold berhampiran.

Ia membolehkan anda melihat urusniaga belian dan jualan GAP anda secara online di www.publicgold.com.my

Cara-caranya adalah seperti berikut:

  1. Sila ke www.publicgold.com.my dan klik聽menu Login (gambar 1)
  2. Masukkan PG code anda dan password (call office PG jika anda belum ada password) (gambar 2)
  3. Klik My Account -> My GAP Statement (gambar 3)
  4. Anda boleh melihat urusniaga GAP anda sepanjang 3 bulan (gambar 4)

Lihat gambar dibawah:

gap_login_1

Gambar 1 : Klik menu Login

gap_login_2

Gambar 2: Masukkan PG code dan password anda.

gap_menu_1

Gambar 3:聽Klik My Account -> My GAP Statement

gap_menu_3bulan

Gambar 4: Urusniaga belian dan pengeluaran GAP akan dipaparkan

 

Bacaan selanjutnya:

1. Bagaimana cara mengeluarkan emas fizikal dari akaun GAP (klik)
2. Soalan-soalan lazim tentang GAP (klik)
3. Saya ada soalan kepada en Syukor berkenaan GAP聽(klik)